Отклонение на лазерният лъч-„Beam Divergence“

Beam Divergence – Отклонението на лазерният лъч

Ако някога сте се чудели какъв параметър е „Beam Divergence 2 mrad“ и какво означава, в тази статия ще ви опишем подробно един от най-важните параметри на лазерната система, за да имате пълна гама цветове и за да е най-ефикасна. Надяваме се написаният материал да ви помогне при покупка на такава лазерна система.

Отклонението представлява ъглова мярка за разширяване на диаметъра на лъча от неговия оптичен отвор, от където излиза лъчът. Този термин (параметър) се отнася до това как ще бъде фокусиран лазерният лъч на далечно разстояние. Голямо значение има и дължината на вълната на излъчвателя.

  1. Чертеж на дивергенция с пълен и половин ъгъл

Единица за измерване на дивергенция  – mrad (милирадиани)

Колкото е по-голяма дивергенцията, толкова е по-лошо качеството на лазерния лъч.Също така е добре да споменем, че при многоцветните лазерни системи RGB е добре всички излъчватели да са с еднакво отклонение на лъча. За съжаление, при лазери на предимно китайските производители това често не се спазва.Обърнете голямо внимание, че повечето от производителите вписват в техническите характеристики дивергенцията в половин ъгъл. Когато имаме добри и качествени лазерни източници, смесването на цветовата гама ще е в голям мащаб и може да правите ярки и видими цветове като например жълто, оранжево, виолетово без следи от другият цвят.

  1. Снимки на лошо качество лазерни системи със голям и несъответстващ ъгъл на отклонение 
  2. Снимки на перфектно качество наши лазерни системи DELTA 8 Laser и DELTA Spider 3W

       

*Примерно, ако имаме червен лазерен източник с дължина на вълната 638nm с 3,5mrad  дивергенция и зелен лазер 520nm с 2mrad дивергенция, няма да получим добър жълт или оранжев цвят, защото червеният ни излъчвател е с доста голяма дивергенция.

Дивергенцията на лъча се характеризира предимно с кръгло напречно сечение. Също така може да се характеризира и с елипсовидното напречно сечение, което зависи от това какъв е лазерният източник. Например, при повечето DPSS лазери лъчът е с кръгло сечение,  а при директни лазерни диоди с 638 и 520 нанометра лазерният лъч е леко елипсовиден.

Измерване на дивергенция

Много лесно може да измерите дивергенцията на вашия лазерен източник Т1. Нужно е само да измерите диаметъра на лазерният лъч Т2  и разстоянието от T1 до Т2.

Примерно, измерваме лазерния лъч на разстояние 10 метра от излъчвателя,  диаметърът на лъча е 2 см. Измерваме, че дивергенцията на този излъчвател е 2mrad, това означава, че на 100 метра лъчът ще бъде с диаметър 20 см и на 1000 метра ще бъде 200см.

Създаването на лазерен източник с ниска дивергенция е много сложен и фин процес. За да се направи това, се използват прецизни механични и оптични компоненти, дори и миниатюрни оптики. Също така е добре да знаете, че лазерните системи с източници с ниска дивергенция са доста скъпи, но получавате високо качество лазерна система, с която може да правите анимации или рисунки на далечно разстояние.

Post by Delta Lasers Technology Ltd.
www.deltalasers.com Official Web

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *